Kosaram tartalma
  • A kosara üres
Bejelentkezés / Regisztráció
Kosaram tartalma
  • A kosara üres

Terápiás étrendek

1. Akut epekímélő, tejtermék mentes

Ezt az étrendet azoknak javasoljuk, akik a közelmúltban emésztőrendszeri műtéten estek át, de már otthonukban lábadoznak. Gondolunk itt epehólyag eltávolításra, vastagbélmútétre, vakbélműtétre. Azoknak is ajánljuk, akik epehólyag gyulladás után, hasnyálmirigy-gyulladás után, vagy gyulladásos bélbetegség fellángoló szakaszában, kórházból való hazabocsátás után szeretnének állapotuknak megfelelő táplálékhoz jutni.

Ez az étrend hozzáadott zsiradéktól mentes, tejtermék hozzáadása nélkül készül, kímélő fűszerezésű könnyen emészthető, durva rostoktól, puffasztó nyersanyagoktól mentes, pörzsanyagokat nem tartalmaz, viszont igyekszünk az ételeket ízletesen elkészíteni, mert a megfelelő szín, illat és aroma szükséges a megfelelő emésztéshez.

2. Krónikus epe- májkímélő

Ezt az étrendet azoknak ajánljuk, akik epekőbetegségben, idült hasnyálmirigy-gyulladásban szenvednek, epehólyag eltávolítás után már túl vannak a sebgyógyuláson, vagy gyulladásos bélbetegség nyugalmi szakaszában vannak.

Az ételekhez itt már használunk könnyen emészthető, savanyított tejtermékeket. Elindulunk az egészséges táplálkozás szabályai irányába. Emeljük az étrend rosttartalmát, adunk könnyen emészthető formában zöldségeket, gyümölcsöket, de a durva rostot tartalmazó zöldfőzelékeket még itt is pépesítjük, áttörjük. Mivel a betegek nagy része nem tolerálja a pirított hagymát, ezt kerüljük.

3. Gyomorkímélő

Ezt az étrendet ajánljuk mindazoknak, akik gyakori puffadástól, refluxos panaszoktól, gyomorfekélytől szenvednek.

Itt már nem pépesítjük a főzelékeket, de magas illóolaj tartalmú zöldségféléket korlátozott mennyiségben, különös figyelemmel elkészítve, száraz hüvelyeseket, füstölt húskészítményeket pedig egyáltalán nem adunk. Ahogy csípős, irritáló hatású fúszereket (bors, erős paprika), sem. Az étrend adalékanyagoktól mentes. Használunk viszont tejet, tejszínt, vajat.

4. Inzulinrezisztens

Ez az ebéd összesen 60 g szénhidrátot tartalmaz, kis adag levessel. Különös figyelmet fordítottunk az ételek glikémiás indexére, hogy minél egyenletesebb vércukorszintet érjünk el. Ezzel az étrenddel az inzulinrezisztenciával küzdőket szeretnénk megcélozni. A menüre jellemző a kísérletezés, igyekszün formabontó, modern összeállításokat kínálni.

5. Hagyományos cukorbeteg diéta

A leves és főétel együtt 70 g szénhidrátot tartalmaz. Ebben a menüben a hagyományos magyar konyha ízei dominálnak, figyelembe véve a cukorbetegek megváltozott szükségleteit.

dietetikamenu.hu 2018 - 2024 © - Minden jog fenntartva